Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Büchler László

2011.01.13

 

Büchler László (1850-1908) és Büchler Márton (? - 1908) malomtulajdonosok sírjai
 
buchler_laszlo.jpg
 
A Bücler testvérek álma
 
   A Büchler testvérek 1880-as években létesítették első gőzmalmukat Gyöngyöspüspökiben. Ez volt az "Első Gyöngyösi Hengergőzmalom-Büchler  Testvérek" nevű cég. A tőkeerős malomtulajdonosok 1889-ben megpályázták Gyöngyös város villanyvilágításának szolgáltatását is.  Büchlerék pályázatukban azt írták, hogy "...gőzgépük, kazánjaik olyan méretűek, melyekkel a malomhoz szükséges gőzön kívül a villamosság előállításához szükséges gőzerőt is előállítanák..." A képviselőtestület 1889. március 23-i ülésén  azonban  elutasította az  ajánlatukat.  Gyöngyös közvilágításának kérdése ezután még sok évig nem oldódott meg, még az 1901-ben újból kiírt pályázatra érkezett ajánlatokat is - köztük a Büchler testvérekét is - mind elutasították. (Csak 1907-ben kötött szerződést a város a Ganz Villamossági Rt-vel.)
  A gőzmalom eközben továbbra is jól működött. Nem csupán a hazai piacra, hanem Bécsbe, Prágába, Brünnbe szállították termékeiket. Ők képviselték egyedüliként a megye malomiparát az 1896. évi millenniumi kiállításon is, ahol termékeiket aranyéremmel jutalmazták. A kiállításon maga Ferenc József is meglátogatta a Büchler-féle pavilont.
  1901-ben a Büchler testvérek váltak a tulajdonosaivá az 1899-ben leégett majd újjáépült, korábban a Gőzfűrész és Faipari Rt. tulajdonát képező malomnak is. Büchlerék a malmot felvirágoztatták. 1908. szeptemberében a Heves Megyei Gazdasági Egyesület kiállításán a Klein és Weinberger céggel együtt egyesületi ezüstéremmel tüntették ki őket. Ezt az alapító Büchler László már nem érhette meg. 1908. július 5-én meghalt. Haláláról a Mátravidék című lap a következőképpen számol be:

"Büchler László gőzmalom tulajdonos vasárnap 5-én este hirtelen meghalt. A család a következő gyászjelentést adta ki: Büchler Lászlóné szül. Hermann Janka, úgy a maga, mint gyermekei Ilona férj. Rusz Jakabné, Zsigmond, Laura férj. Dr. Weisz Miksáné, Miksa, valamint alulírott rokonok fájdalomtól megtörten jelenti, hogy imádott férje Büchler Lászó ur a Büchler-testvérek cég tulajdonosa áldásos életének 58., boldog házasságának 30. évében szívszélhűdés következtében hirtelen elhunyt...A Maskil-el-dol egylet is, melynek elnöke volt, adott ki gyászjelentést. Az elhalt 4 évvel ezelőtt orbáncban már a sír szélén volt, de hosszas betegségéből kigyógyult, most pedig minden betegedés nélkül hirtelen halt meg. Molnárja Guba István egy héttel előbb szintén szívszélhűdésben halt el. A halál egyformán lett kiosztva számukra - ilyen az élet"  
 
  A cég irányítását Büchler László fia, Zsigmond vette át. A villamosmérnöki oklevelet szerzett Büchler Zsigmond 1908 augusztusában "modern villanyfelszerelési irodáját" ajánlja a nagyközönség figyelmébe ugyancsak a Mátravidék hasábjain.
 
buchler_villanyfelszerelesi_iroda19080815.jpg
 
  A vállalkozás 1911-ben részvénytársasággá alakult: létrejött a Büchler Testvérek Hengermalom Részvénytárasaság. A malom történetében fényes korszaknak számít a két világháború közötti idõszak. Építkezések, fejlesztések, villamosítás jellemzi ezt a korszakát. A huszas években olyannyira jól megy a cégnek, hogy egy harminchárom méteres uszodát és ehhez kabinokat is építtetnek. A harmincas évek közepén hatvan munkást és hét tisztviselõt foglakoztatnak, a vállalkozás alaptõkéje ekkor 187 500 pengõ volt. A második világháborút szerencsére épségben megússza a malom, ám az államosítást már nem.
  Kabdebó Lóránt irodalomtörténész visszaemlékezéséből tudjuk, hogy miután a háborúban szétbombázták a környékbeli erőműveket, Gyöngyös víz és villanyellátását egy ideig Kabdebó János főmérnök javaslatára a Büchler-féle malomból oldották meg. A malom gőzgépeivel nappal vizet nyomtak, éjjel áramot termeltek. Hát így valósult meg - igaz kényszerhelyzetben - a Büchler testvérek 1889-es álma.

 

buchler_marton_1.jpg