Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bruckner Izidor

2011.01.13

 

Bruckner Izidor (1864-1938) szálloda- és vendéglőtulajdonos sírja

 

bruckner-izidor-sirja.jpg

Izi bácsi

   A Bruckner család neve jól csengett a vendéglátósok körében. Az első sörözőt a gyöngyösi Piac tér sarkán még Bruckner Jakab építette 1872-ben. Ez volt a "Komlóhoz" címzett söröző. Ugyanebben az évben Herzog Ernő Könyvnyomdája egyik első kiadványában, egy reklámlapon tudósít arról, hogy Bruckner árkedvezményt nyújt azoknak, akik legalább három napig Gyöngyösön maradnak, vagy két napot a Mátrában, Benén vagy Parádon töltenek. A reklámlapot a vasútállomáson a hírlapok mellékleteként osztogatták a rikkancsok. Ez bizony már az idegenforgalom tudatos szervezése volt!


bruckner_izidor_vendeglos.jpg

  Brukner Izidor Gyöngyösön született 1864-ben. Iskoláinak elvégzése után szüleinek vendéglőjében foglalatoskodott és megtanulta az ipart. 1890-ben vette át a Fő tér sarkán lévő vendéglő és szálloda vezetését. Bruckner Izidor 1901-től az ekkor már Magyar Király Vendégfogadó névre hallgató épületet több lépcsőben, jelentős átalakítással szállodává bővítette.

96195.jpg

   1908-tól az épület emeleti homlokzatán a Hotel Bruckner Szálloda, a földszinten a Bruckner étterem és sörcsarnok felirat hirdette az országosan is hamar ismertté vált szállodát.

bruckner.jpg

   Az új Bruckner Szálló és vendéglő 1908 végén nyitotta meg kapuit. Ezekben az években talán a legkedveltebb szórakozóhely volt Gyöngyösön. A nagyteremben rendszeresen tartottak zenés mulatságokat, a különféle társadalmi egyesületek előszeretettel szervezték ide díszebédjeiket, díszvacsoráikat, s a szálloda valódi kulturális központ szerepét is betöltötte. Hiszen itt léptek fel a városba érkező színtársulatok épp úgy, mint a helybeli műkedvelő színjátszók és muzsikusok. A szálloda az 1917-es tűzvészben megsérült, és megsemmisült az egész szálloda berendezése, ezért azt Bruckner Izidor ismét átépítette.

a_leegett_gyongyos_bruckner_szalloda.jpg

  A kommün alatt az újonnan felépített és berendezett szállodát a vörösök valósággal kirabolták, sőt Brukner Izidort perbe fogták élelmiszer felhalmozásért és a szesztilalom áthágásáért, s mindezért egyévi börtönre vagy 30 ezer korona büntetésre ítélték. Magát a szállodát is szocializálták. Ez azonban igen szerencsétlen lépés volt, mivel a vöröskatonák nem tudtak ott inni. Így a város nem kis derültségére kénytelenek voltak Izi bácsit és Bruckner mamát kinevezni üzletvezetőnek saját volt üzletükhöz. Egyébként Brukner Izidor felesége, Róza asszony volt az, aki a tanácsköztársaság áldozatainak - Welt Ignácnak és az evangélikus Csipkay Albertnek - a temetését - nem kis kockázatot vállalva - elintézte. Emiatt a forradalmat követően a városban állomásozó tiszteknél íratlan szabály volt, hogy ha tehették, a Brucknerhez jártak szórakozni. Brukner Izidor a város megbecsült polgára volt, tevékenyen részt vett a Mátra Egylet munkájában és tagja volt az Ipartestületnek.

hungaria_szallo_1929.jpg

  Mai arculatát a szálloda 1920-ban kapta. Az épület Mohácsy László és Gajdóczky József építészek munkáját dicséri. Új neve Hungária Nagyszálloda lett, ezt a nevét még 1944 után is éveken át megőrizte. 1926-tól Baán Zsigmond volt a bérlője, aki elsőként nyitott benne emeleti lakosztályt (ötöt), biliárd-, dohányzó-, éjjeli lokál-, tánc- és nagy ebédlőtermet, valamint különrendezvényeknek két privát termet. 23 vendégfogadó szobát rendezett be és 40 szállószobát. Állandósította az éjjel-nappal fogadó portát (telefonfülkével és 3x8 órás váltású portásokkal). Voltak inasok (2 köszönőember) és hordár is. A szobákban és a folyosókon elektromos izzók világítottak. Az épületet 1927-ben bekapcsolták a város vízvezeték-rendszerébe. Baán azt is elérte, hogy a városi taxiállomást az épület elé helyezzék.

  A tulajdonos, Bruckner Izidor 74 éves korában, 1938-ban hunyt el. Felesége túlélte őt: 1944-ben Auschwitzban pusztult el. Bruckner Izidornak és feleségének, Róza néninek a sírja a temető bejáratától balra, gyomos, cserjés részen található. A sírkövet - valószínűleg a néhány évvel ezelőtti temetőrongálás idején - ledöntötték.